Tiden bara försvinner….

Jag har varit dålig på att uppdatera.
Det händer så mycket på MoSt Koi och våra fiskar, så våra bonsai har tyvärr hamnat i skymundan.

Självklart pryder de sin plats på hyllan och muren, jag klipper, vattnar och planterar om men jag har även börjat prova att plantera lite egna inhemska växter i bonsaikrukorna jag har hemma. Kul att följa “egna” barn och favoriten är rönnen som jag kan träna både klippning och böjning på ganska tufft.

Jag har även börjat med kokedama “Fattigmanns bonsai”. En super kul hobby där fantasin är det enda som sätter gränser. Roliga konstverk att ha i trädgården (och inne såklart) som är lätta att sköta.

 

Det är många som köper bonsaikrukor, jättekul, så vi är nog en hel del som har fastnat för hobbyn. Jag kommer att beställa ytterligare krukor i augusti-september men står även och velar om jag ska köpa in fler bonsaier också. Jag saknar mitt söta vildäpple som blev köpt så det lutar nog åt några bonsaier också….

Mina rhododendron bonsai börjar blomma!

Vilken fantastisk sommar det blev helt plötsligt! Växterna poppar upp ur jorden i racerfart. Det är knappt att man hinner möblera om, för det måste man varje år….
En trädgård är till för att utvecklas och förändras, förhoppningsvis till det bättre men det är aldrig fel att våga prova. Jag vill ha det lite vilt och galet i min trädgård, fast med ändå med kontroll. Skulle det dyka upp några självsådda aklejor eller digitalis så är det ok. Bara de inte är precis mitt i en gångstig, då får de flytta på sig. Jag låter mina växter ta egna beslut och blir det fel får jag hjälpa de på vägen. Precis som med barnuppfostran. 🙂

Det är tur att jag har koidammen så centralt placerad. Mina bonsai blir törstiga i sina små krukor dessa varma dagar så det blir skytteltrafik mellan damm, vattenkanna och bonsai. Men det är ett arbete jag gärna gör. Då får man samtidigt tiden att verkligen titta på de små liven som växer och utvecklas. De borde egentligen få “egna” platser, alla tillsammans ger de inte den uppmärksamhet de skulle ha men så här får det bli när man har ett gäng.

Jag glömde nog att lägga upp en bild på mitt vildäpple som blommade. Vad tycks?

13245451_1126482187393004_3495378891031435952_n

Nu är våren här!

2016-04-20

Magnolian blommar och bonsaiträden längtar att få komma ut!
Nu får de trängas inne i uterummet tills nätterna blir varmare, hoppas det går fort…

IMG_0852

Fast en lite smak av klimatet får de när jag ibland bär ut dem för luftning.

Förra årets utomhusbonsai valde jag att övervintra ute, skyddade endast av en mur på ena sidan.
Peppar-peppar, de verkar ha klarat sig bra allihop. Små gröna skott skymtas, förutom vildäpplet som har fullt utvecklade blad. Hoppas jag får uppleva vårblomningen av äpplet, som nu kan sträcka på sig med den respektfulla åldern 8 år. 🙂 (Ingen ålder i bonsaimått men jag är glad att mina tuffa vintertester faller väl ut.)

Det nya projektet är igång: Nygammal damm grävs upp.
Vi fick hem 7 stycken nya bebisar som Stefan (min man) köpte när han var i Japan förra månaden. Tanken är att vi ska ha en mindre damm där de lite mindre ska ha en chans att växa till sig utan att monsterkoien på +70 cm käkar upp all mat för dem. 🙂 Nu är de i karantän så de frodas men vi väntar in parasiterna så vi kan kurera dem i rätt ordning. (Nyanlända koi har ALLTID parasiter pga stressen de utsätts för innan, under och efter transport.)

Fortsättning följer med presentation av tjejerna och projektet nygammal damm.